luni, 11 august 2014

De ce am încetat să cred în horoscop

Undeva, prin clasa a șasea, din lipsă de ocupație am descoperit acel horoscop și serviciile oferite de acesta. Ce pot să zic, la descrierea personalității mi se potrivea puțin, sau poate așa îmi plăcea mie să cred că sunt, misterioasă, feminină și tăcută ș.a.m.d. (însă dacă stau să mă gândesc, atunci eram încă mică și obișnuiam să fiu gălăgioasă și băiețoasă). Știam ordinea zodiilor, perioada în care se încadra fiecare, semnele și plantele care le guvernau. Însă în timp, destul de ciudat – pentru că aș fi zis că nu o să scap niciodată de această obsesie, am reușit să mă descotorosesc de credința în zodii. Cum s-a întâmplat asta? Nici eu nu știu. Dar adevărul este că am realizat niște lucruri și mi-am dat seama de cât de idiot poți fi să crezi în asta și/sau să respecți cu strictețe ce-ți spune astrologul.
Adevărul e că noi ne-am născut ca să ni se dea o viață care să ne influențeze într-un anumit fel,  nu o dată de naștere care să decidă totul din clipa în care ești născut. Altfel zis, ne-a fost dată o viață, nu o zodie.
Viața este plină de neprevăzut. De surprize plăcute, sau surprize mai puțin plăcute. Doar că însăși viața este o surpriză. O călătorie spre necunoscut. Să crezi în zodii mi se pare stupid deoarece nu-ți poți cunoaște viitorul. Poate în horoscopul tău scrie că dacă faci o călătorie mâine, îți va influența viața în bine, dar dacă să zicem că se întâmplă să existe un accident și, poate (Doamne ferește!) mori? Nu ai de unde să știi ce va fi. Viitorul este necunoscut pentru că totul este posibil și doar trăind, aflăm.
Dacă ne-am naște și am ști deja ce se va întâmpla cu noi, unde este aventura, esența vieții?
Viața pentru mine are o definiție scurtă, și aceea este a învăța. Dacă ai ști deja ce se întâmplă, nu ai mai învăța nimic. Îți lași deciziile ghidate de horoscop pentru că „așa spune acolo”. Oamenii își lasă deciziile influențate de ceea ce spune horoscopul, iar dacă se lasă ghidați, e normal să se întâmple ce spune acolo și să reacționeze în felul în care „este prezis” de horoscop.
Nu mai spun ideea de la care pornește această „știință”. Faptul că în toată lumea nu există decât 12 personalități. Păi, dacă voi chiar credeți asta, îmi pare rău să vă dezamăgesc, însă, nu are cum. Cu toții suntem speciali și e imposibil ca nenea x și tanti y să reacționeze la fel dacă faci un anumit lucru, doar pentru că ei sunt născuți în aceeași zi. Nu contează ziua în care ne-am născut, ci influența pe care o avem de la părinți și prieteni. Însă, de asemenea, există acel neprevăzut despre care vă spuneam și care de asemenea, ne poate influența mult. Știu că trăim într-o perioadă în care sunt destul de mulți atei, însă mie îmi place să cred că asta e puterea lui Dumnezeu, pentru că, până la urmă, tot ceea ce se întâmplă, are o anumită menire.
Realitatea tristă pe care am văzut-o pe site-urile cu zodii cât aveam acea pasiune, a fost faptul că femei în toată firea intrau pe site-urile respective și căutau compatibilități, spunând că ele sunt taur și soțul berbec sau nu mai știu ce alte zodii care nu se potrivesc și ei plănuiesc să se căsătorească însă nu au cum să facă asta pentru că nu sunt compatibili. Acum pe bune, frate, cât de prost să fii să-ți lași influențate sentimentele de așa ceva? Dacă ambii simțiți că sunteți aleasa/alesul chiar mai contează ce zice un site tâmpit? Din câte am observat eu, marea majoritate a cuplurilor fericite, nu au pus accent pe așa ceva și, chiar mai mult, dacă le cauți compatibilitatea, acolo scrie că relațiile dintre acele zodii sunt imposibile, când de fapt persoanele respective sunt căsătorite sau împreună de mulți ani și o duc chiar foarte bine. Ca să găsești persoana potrivită, trebuie să o cunoști și să o studiezi, nu să-i citești horoscopul.
Așa cum spuneam, viața e plină de surprize și nimic nu poate fi prezis. Oricât am încerca să aflăm viitorul, așa ceva este imposibil și tocmai asta e și distracția și frumusețea vieții. Nu știu ce impact a avut această postare asupra voastră, însă eu sincer mă bucur că am renunțat la a mai crede în zodii. Ne putem lua deciziile și singuri, fără horoscop. Voi cum procedați?
bobiță

5 comentarii:

 1. Cred că oamenii au nevoie de horoscop pentru că se tem de necunoscut și astrologia le dă senzația că viitorul nu e atât de nesigur precum pare. Până la urmă, de asta erau atât de frecventate oracolele și prezicătoarele în vechime (și ultimele încă sunt).
  Nici eu nu cred în horoscop, prefer să gândesc pozitiv cât mai des posibil și să sper că mi se vor întâmpla lucruri bune, dar, la fel ca tine, și eu am observat că trăsăturile zodiei mele mi se aplică destul de bine (sau poate sunt atât de generice și sună atât de bine încât ne place să ne amăgim că se potrivesc?)

  RăspundețiȘtergere
 2. Horoscopul e o prostie. Află că de multe ori cei care scriu horoscopul în ziare, îl prezintă la radio ori la TV nici măcar nu se consultă cu un astrolog. Am auzti cazuri în care redactorii compuneau ei textele pentru horoscop cum credeau de cuviință fără să aibă cunoștințe în domeniul astrologiei. Important este să crezi în Cel de Sus, și nu în ultimul rând, important este să crezi în tine, în forțele proprii. :)
  p.s. am relansat o provocare, te invit să partocipi, detalii aici http://buburuzabia.blogspot.ro/2013/06/ce-cititi-in-acesta-seara-o-provocare.html
  o seară plăcută și inspirată!

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu nu cred in aşa ceva ,sau in multe chestii nu degeaba mă cheamă Toma Necrediciosu ,dar lăsând gluma la o parte ,nu cred deoarece nu-ti poate spune o stea ce să faci sau chestii de genul ,fiecare isi face propriul destin si si daca nu nu cred asta e decizia lor , fiecare crede sau nu in ceva.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu prea cred in horoscop, cateva chestii s-au ”implinit”, deci nu ma bazez pe horoscop ca sa-mi aflu viitorul :)).
  Apropo, organizez un concurs, daca esti interesata link-ul aici: http://in-love-with-books002.blogspot.ro/2014/08/concurs-2-castiga-o-carte.html
  Te tuc!

  RăspundețiȘtergere
 5. eu m-am lăsat de mult de citit horoscopul :))

  RăspundețiȘtergere