joi, 19 iunie 2014

Britannia Road 22 – Amanda Hodgkinson » Recenzie

Din momentul în care s-au despărțit, s-a produs o rupere cauzată de nesiguranța că se vor mai vedea vreodată. După șase ani se reîntâlnesc schimbați atât fizic cât și psihic de războiul crud care i-a pus la încercare. Nu mai sunt aceiași, nu se mai recunosc și le va fi greu să o ia de la capăt. Cei șase ani petrecuți unul departe de celălalt ascund secrete; sacrificii făcute pentru supraviețuire și iubiri noi ce s-au înfiripat făcându-le pe cele vechi să pălească. O carte care vorbește despre adevăr și despre cum secretele – care devin tot mai adânci de la o zi la alta și timpul ne îndepărtează de ceilalți. 
„De cum rostește cuvintele, își dă seama că e o minciună. Și ea își dă seama. O vede în ochii ei. Războiul a schimbat pe toată lumea. Și părul Silvanei nu e doar prea scurt. A devenit cărunt. ”
Silvana este o femeie puternică. Încă din primii ani ai vieții, a trăit momente grele alături de familia ei. Urâtă de mama care ducea dorul fraților morți, aceasta a trebuit să se obișnuiască cu traiul dur. Janusz a crescut diferit,  fiind singurul băiat al unei familii bune, a avut parte de pace și armonie. Ambii tineri, au ocazia de a se întâlni într-o frumoasă zi de vară când Silvana este săturată să o asculte pe mama ei oribilă care o deprimă. Sunt atrași unul de celălalt atunci când se întâlnesc. Poate e datorită albastrului din ochii lui sau gesturilor Silvanei. Se întâlnesc tot mai des și hotărăsc să se căsătorească, în ciuda faptului că familia lui Janusz nu a fost întru totul de acord. Aurek, băiețelul lor este fructul iubirii lor. Acesta pare să-i lege mai mult și să le facă viața mai frumoasă. Însă timpurile în care trăiesc sunt grele și războiul vine peste ei. Janusz este forțat să plece iar Silvana fuge pentru a trăi liberă. Niciunul dintre ei nu știe dacă se vor revedea, iar Silvana este nevoită să-și ia cu ea copilul. Trebuie să supraviețuiască alături de el, în timp ce Janusz luptă pentru ei, pentru Polonia. După un șir întreg de evenimente în care se scurg șase ani, Janusz și Silvana se revăd. Le este greu să își povestească unul altuia ce s-a întâmplat. Toate cuvintele pe care ar fi vrut să și le spună unul altuia sunt înlocuite de o tăcere apăsătoare. Vor mai fi oare aceeași familie, fericită, tânără care se trezea zâmbind sub soarele cerului polonez? Cel puțin, vor încerca să-și reunească familia. Pe Britannia Road 22.
„I-a șoptit, explicându-i cât de rău îi părea că l-a dezamăgit. De două ori i-a spus-o. Două păreri de rău, ca două grămăjoare lângă ea, reci ca zăpada.”
Cartea este plină de mister și suspans. Acțiunea se desfășoară în mai multe locuri și timpuri, deoarece este povestit și trecutul dureros; evenimentele care au avut loc în timpul războiului, cât Silvana și Janusz au fost despărțiți. Stilul în care Amanda Hodgkinson a spus această poveste, a fost unul matur și cât se poate de explicit. Interesantă este încercarea protagoniștilor de a reface familia destrămată, în ciuda acțiunilor lor. Ambii au făcut diferite compromisuri pentru supraviețuire în trecut. S-au gândit unul la celălalt însă nu au crezut că va fi posibilă o revedere. În decursul celor șase ani trăiesc o viață crudă și nu au siguranța zilei de mâine. Le este greu să se comporte ca și cum totul a fost dat uitării, ca și cum ar fi din nou a cea familie tânără și fericită pentru că urmările lăsate de război sunt adânci, secretele imense iar încrederea pierdută. Am învățat că resemnarea, iertarea și iubirea trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi.
„În cele mai multe nopți, Silvana mai are acele vise. Nu le poate opri. Faptul că e cu Janusz i-a adus o oarecare liniște, cu toate astea apropierea lui învie amintiri pe care, ani de zile încercase să le îngroape. Amintiri care amenință să o distrugă.”
Carte pe care o recomand persoanelor care își doresc ceva matur și realist. Este plină de acțiunile spontane ale personajelor care sunt puse în diferite ipostaze. În unele momente, am simțit cum inima mi-o ia razna și am stat cu sufletul la gură, curioasă de ceea ce urmează. Amanda Hodgkinson a presărat și câțiva stropi de adrenalină și mister. 

Autor: Amanda Hodgkinson
Editura: ALLFA
Pagini: 339
Deși a fost o carte foarte bună, nu îi acord punctajul maxim deoarece am simțit că mai era ceva de povestit. Nu știu ce anume, toate misterele mele fuseseră elucidate, însă la final, lipsea ceva. Nu știu ce anume, însă nu am simțit că această carte merită nota maximă. Totuși, este o carte bună care spune o poveste ce te face să pătrunzi în atmosfera anilor '40 și să trăiești o viață plină de suspans alături de protagoniști. Acțiunea acesteia nu poate fi premeditată iar finalul te va face să reflectezi puțin asupra vieții și a ceea ce înseamnă ea.

pupici și îmbrățișări, bobiță

3 comentarii:

 1. Mi-a plăcut foarte mult recenzia asta și sincer, mie îmi sună tare bine subiectul, deci cred că voi încerca cartea cât de curând, pare interesantă. Chiar m-ai făcut curioasă, și ai povestit foarte frumos despre tot. Îmi plac și citatele alese!

  Pe lângă asta, ai o leapșă de la mine: http://oaia-fantastica.blogspot.ro/2014/06/happy-bookaholic-leapsa.html

  Să ai o zi faină! ^^

  RăspundețiȘtergere
 2. Îmi plac foarte mult citatele și să știi că sună interesant, mi-a plăcut mult recenzia ta :)

  RăspundețiȘtergere
 3. suna bine recenzia..pare o carte fascinanta...hmm..cred ca am sa mi-o iau si eu. Frumos blog ai si recenzii dragute.

  RăspundețiȘtergere