sâmbătă, 24 mai 2014

Aici, În Tărâmul Dragonilor – James A. Owen » Recenzie

Primul volum din Cronicile Imaginarium Geographica, intitulat Aici, În Tărâmul Dragonilor ne poartă pe meleaguri noi și diferite; surprinzătoare. Cartea îi are ca protagoniști pe John, Jack și Charles. Aceștia ajung să se întâlnească accidental iar din acel moment aventura vieții lor începe. Tărâmuri cu ființe despre care ei credeau că sunt doar un mit, nave dragon și reguli noi.
„– E întreaga lume, băiete, zise el, zugrăvită cu cerneală și sânge pe pânză, pergament și piele. E lumea întreagă și e a voastră să o salvați sau să o pierdeți.”
John este un personaj care m-a fascinat într-un fel, datorită asemănării cu mine. Nu este încrezător în forțele proprii și consideră că nu face decât să-și dezamăgească prietenii, ajungând să eșueze datorită gândirii sale, mai degrabă. Total opus lui, Jack este un băiat tânăr, încrezător care își face singur norocul. Este fascinat de aventură și personajul lui a condimentat povestea. Charles, un bărbat inteligent, este cel care completează trio-ul. Nu este nici un personaj care se ascunde de pericole, însă nu este nici un aventurier înrăit. Astfel, aflându-mă în postura de a citi o carte cu personaje principale care să aibă diverse personalități, am întors curioasă paginile.

La începutul poveștii, John află că el este păstrătorul cărții Imaginarium Geographica. O carte care conține hărți cu lumi pe care mulți le credeau legende. Însă el nu se consideră suficient de pregătit pentru această aventură și se simte oribil știind că ce se află în Imaginarium Geographica putea fi descifrat doar de el, însă el nu-și luase studiile în serios. Știind că responsabilitatea aceasta mare se află pe umerii săi, am avut ocazia de a experimenta acest sentiment de vinovăție (nu că nu l-aș fi întâlnit vreodată în viața mea). Ca să poată reuși, John trebuie să facă ceea ce firii lui îi este imposibil: să se încreadă în forțele proprii.


„– Dar e mai mult decât o carte, nu-i așa? insistă John. A fi Păstrător înseamnă să ai grijă și de tărâmurile descrise acolo, iar acum tocmai asta încerc să fac.”

Chiar din primele capitole, apare Regele Iernii, dușmanul eroilor noștri. Ca orice dușman din poveștile mult iubite de noi, este un dușman pe măsură care reușește să le pună bețe-n roate(sau în nave). Însă alături de prieteni, orice călătorie este minunată iar furtunile pier mai repede decât apar.
„– (...) Trebuie doar să-ți depășești teama care te împiedică să-ți accepți pe deplin destinul.
– Teama că sunt prea slab? întrebă John.
– Nu, îi răspunse profesorul, teama că ești prea puternic.
Vorbele celuilalt îl luară pe John prin surprindere.
– Prea puternic? Cum pot să fiu prea puternic? Am eșuat în tot ceea ce am încercat.
– Din cauza temerilor, îi spuse profesorul. Nu din cauză că ești incapabil. Slăbiciunile noastre sunt întotdeauna evidente, atât față de noi înșine cât și față de ceilalți. Puterea e însă ascunsă și rămâne așa până când alegem să o arătăm celorlalți, iar asta se întâmplă atunci când suntem cu adevărat puși la încercare. Să știi băiete, că un om trebuie judecat atunci când a dat din el tot ceea ce e de dat, când nu mai poate să-și pună eșecurile pe seama defectelor și când se bazează pe propria putere pentru a izbândi. Să crezi în tine însuți. Să crezi că menirea ta nu e să-ți petreci viața în biblioteci prăfuite și nici pe câmpurile de luptă. Ești sortit să înfăptuiești ceva mult mai măreț. Să crezi în tine însuți, John, să crezi că ai în tine puterea de a duce o viață extraordinară. Trebuie doar să crezi băiete. Dragul meu băiat. Să crezi! ”

A fost o carte care, deși nu aș fi crezut, s-a dovedit a fi una foarte bună. Primul lucru care m-a făcut să cred că poate nu o fi cine știe ce, a fost prețul. E adevărat că nu citisem nicio recenzie înainte, dar simțeam că nu o să fie mare scofală; o altă carte pe care doar o voi citi și voi rămâne cu povestea. Este adevărat, cam așa s-a întâmplat, însă povestea mi-a rămas întipărită în suflet și nu în minte. James A. Owen a scris o carte foarte frumoasă, interesantă pe care o recomand tuturor, indiferent de vârstă. A fost foarte important pentru mine că pe parcursul acesteia, am rămas la fel de intrigată și curioasă ca în clipa în care abia atinsesem prima filă.

Autor: James A. Owen
Editura : Corint Junior
Pagini: 320
Notă maximă de data aceasta, pentru că povestea a avut o mare importanță pentru mine, și deși locurile sau întâmplările descrise nu erau reale, a reușit într-un fel să-mi deschidă ochii.
„Lucrurile adevărate vor rămâne însă mereu și ele te vor ghida întotdeauna să-ți alegi țelurile.”
pupici și îmbrățișări, bobiță

3 comentarii:

 1. Oh, ce recenzie drăguță! Cartea sună foarte interesant, are o idee tare încântătoare și cred că pe parcursul seriei poate să evolueze tare frumos. M-ai făcut curioasă în legătură cu ea, o să o caut și eu! Este exact genul de carte fantasy pe gustul meu!
  Spor cu lectura și un weekend fain!

  RăspundețiȘtergere
 2. N-am auzit in viata mea de cartea asta, dar acum categoric trebuie sa o cumpar! Suna foarte bine :) Si recenzia e superba!

  RăspundețiȘtergere
 3. Cu recenzia asta chiar m-ai făcut să vreau cartea mai mult decât când am auzit că este cu dragoni. Ideea cărții, din ce ai prezentat tu, este minunată și clar aș vrea-o. Iubesc genul ăsta de povești care-ți rămân în suflet și te surprind! :)
  Foarte bună recenzia, bobiță! ;)

  RăspundețiȘtergere